Αλμυρές συνταγές

Οι συνταγές της εργαζόμενης νοικοκυράς, που γίνονται εύκολα και γρήγορα, 
γιατί ο χρόνος είναι περιορισμένος



Συκωτάκι μοσχαρίσιο με άρωμα και γεύση λεμονιού

Το μοσχαρίσιο συκώτι είναι μια εξαιρετική θρεπτική τροφή, πολύ πλούσια σε σίδηρο. Η μέτρια κατανάλωσή του είναι πολύ ευεργετική, λόγω των θρεπτικών ουσιών που περιέχει, προσοχή όμως δεν χρειάζεται υπερβολή, λόγω της περιεκτικότητας του σε χοληστερόλη.
Η συνταγή, που σας προτείνουμε γίνεται γρήγορα και εύκολα. 
Η ασύγκριτη γεύση του συκωτιού συναντάει το άρωμα και τη σπιρτάδα του λεμονιού σ΄ ένα τέλειο γευστικό αποτέλεσμα.



Για περισσότερα: http://trips2taste.blogspot.gr/





Μακαρόνια  με γαρίδες σε σάλτσα ντομάτας

Όταν το άρωμα της θάλασσας συνδυάζεται αρμονικά με σάλτσες, μπαχαρικά και αρωματικά χόρτα, το αποτέλεσμα γίνεται θεϊκό.



Δείτε στο http://trips2taste.blogspot.gr/2015/02/blog-post.html




Χταποδάκι κοκκινιστό

Μια νόστιμη πρόταση για τη Σαρακοστή και όχι μόνο.



Δείτε στο  http://trips2taste.blogspot.gr/2015/02/blog-post_54.html



Μακαρόνια πέννες με μανιτάρια και ζαμπόν
Υλικά
  • 1 πακέτο μακαρόνια πέννες
  • 3 κουταλιές φρέσκο βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1/2 κιλό μανιτάρια
  • 2 κουταλιές λάδι
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 κουτάκι ντομάτα ψιλοκομμένα ή 5 ντομάτες ώριμες
  • λίγο πιπέρι καγιέν 
  • 2 φέτες καπνιστό ζαμπόν πάχους 1/2 εκατοστών
  • 3 σκελίδες σκόρδο
  • 1 ποτηράκι άσπρο κρασί
  • λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • αλάτι πιπέρι
Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι, τη ντομάτα, τη ζάχαρη, το πιπέρι καγιέν, το αλάτι και το πιπέρι και τα σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε στο τηγάνι με 2 κουταλιές βούτυρο. Όταν μαραθεί προσθέτουμε τα επίσης ψιλοκομμένα μανιτάρια  και τα σοτάρουμε. Κόβουμε το ζαμπόν σε λωρίδες, ψιλοκόβουμε και το σκόρδο και τα προσθέτουμε στο τηγάνι με το κρεμμύδι και τα μανιτάρια. Τα σοτάρουμε για λίγα λεπτά και τα σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε το μείγμα στη φωτιά μέχρι να εξατμισθεί το κρασί. Προσθέτουμε την σάλτσα ντομάτας, το μαϊντανό και τα ανακατεύουμε.
Βράζουμε τα μακαρόνια σε αλατισμένο νερό, τα σουρώνουμε και τα αναμειγνύουμε με το υπόλοιπο βούτυρο. Ρίχνουμε στα μακαρόνια την σάλτα ντομάτας με τα μανιτάρια και το ζαμπόν και τα ανακατεύουμε.
Τα σερβίρουμε ζεστά.



 " Κοτόπουλο αραμπιάτα "
Πως γίνεται

Περνάμε το κοτόπουλο από καυτό βούτυρο. Σοτάρουμε σε ελαιόλαδο κρεμμύδια, σέλινο, καρότα, πολύχρωμες  πιπεριές και σκόρδο. Προσθέτουμε το κοτόπουλο, αλάτι, πιπέρι και σβήνουμε με κόκκινο κρασί. Συμπληρώνουμε με ένα κουτί ψιλοκομμένη ντομάτα και ψήνουμε στο φούρνο. Όταν βγει από το φούρνο ρίχνουμε από πάνω μαϊντανό, ρίγανη και βασιλικό.


" Ρυζότο με μπουκίτσες κοτόπουλου "
Υλικά
  • 1 και 1/2 φλιτζάνι ρύζι καρολίνα
  • 400 γρ. στήθος κοτόπουλου σε μικρά κομματάκια
  • 200 γρ. αρακά κατεψυγμένο ή ανάμικτα
  • 100 γρ. μπέικον σε φέτες
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4 φλυτζάνια ζωμό κοτόπουλου
  • 1/2 ποτηράκι λευκό κρασί
  • 3 κουταλιές κεφαλογραβιέρα
  • μαϊντανό
  • αλάτι - πιπέρι
Εκτέλεση

Σοτάρουμε το κρεμμύδι με το βούτυρο και προσθέτουμε και το ρύζι. Το αφήνουμε να ροδίσει και το σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε τον ζωμό και τον αρακά και τα αφήνουμε να σε χαμηλή φωτιά να σιγοβράσουν έως απορροφήσουν τα υγρά. Προς το τέλος προσθέτουμε τον μαϊντανό, την κεφαλογραβιέρα, αλάτι και πιπέρι.

Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και τυλίγουμε το κάθε κομμάτι με μία φέτα μπέικον. Στερεώνουμε τις μπουκίτσες με οδοντογλυφίδες, τις βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί και τις ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου. 


Συνταγή για " Κέικ με παρμεζάνα και μπέικον "
Υλικά
  • 3 αυγά
  • 200 γρ. αλεύρι
  • 150 γρ. μπέικον καπνιστό ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. παρμεζάνα
  • 100 γρ. γάλα
  • 100 γρ. ελαιόλαδο
  • φακελάκι μαγιά
  • αλάτι  - πιπέρι
Εκτέλεση

Σοτάρουμε το μπέικον σε τηγάνι για να ροδίσει και το στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. Χτυπάμε τα αυγά με το λάδι, το γάλα, το αλάτι και το πιπέρι. Προσθέτουμε ανακατεύοντας καλά το αλεύρι και τη μαγιά. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το μπέικον και την παρμεζάνα
Αδειάζουμε το μείγμα σε φόρμα και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.


"Αγριογούρουνο με δαμάσκηνα "
Υλικά
  • 1 και 1/2 κιλό κρέας αγριογούρουνου
  • 2 κρεμμύδια
  • 1 φλιτζάνι λάδι
  • 1 και 1/2 φλυτζάνια κόκκινο κρασί
  • 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού
  • 1/2 κιλό δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσια
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 3-4 γαρύφαλλα
  • 2 κουταλάκια ζάχαρη
  • αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση

Πλένουμε και στραγγίζουμε το κρέας. Το κόβουμε σε μερίδες, το βάζουμε σ' ένα μπολ και το περιχύνουμε με το κρασί και τον χυμό πορτοκαλιού. Προσθέτουμε το πιπέρι, τη δάφνη και τα γαρύφαλλα. Αφήνουμε την μαρινάτα για ένα βράδυ και 3 ώρες. Στο διάστημα αυτό πρέπει να γυρίζουμε το κρέας αρκετές φορές, ώστε να ποτίσει καλά.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι και σοτάρουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια μέχρι να ξανθίσουν. Στραγγίζουμε το κρέας από την μαρινάτα και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Το γυρίζουμε συνέχεια μέχρι να ασπρίσει και το σβήνουμε με την μαρινάτα. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το κρέας να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει. Προς το τέλος του βρασμού προσθέτουμε το αλάτι και τα δαμάσκηνα και συνεχίζουμε το βράσιμο για ακόμα 20 λεπτά. Δοκιμάζουμε το φαγητό και αν χρειαστεί ρίχνουμε την ζάχαρη.

Οδηγίες για τα θηράματα

Φροντίζουμε τα μεγάλα θηράματα να τα έχουμε βάλει στον καταψύκτη για 15-20 μέρες. Πριν το μαγείρεμα τα μαρινάρουμε για 12-24 ώρες γυρίζοντας το πάνω-κάτω. Κόβουμε το κρέας σε φιλετάκια ή μικρές μπουκιές. Με τον τρόπο αυτό το κρέας βράζει πιο γρήγορα.



 " Χοιρινά δεματάκια "
Υλικά
  • 4 χοιρινά φιλέτα
  • 1 κουταλιά λάδι
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
  • 1 κουταλάκι ξεραμένο φασκόμηλο
  • 50 γρ. τρίμμα ψωμιού
  • 50 γρ. αποξηραμένο βερίκοκο
  • 450 γρ. σφολιάτα
  • 1 αυγό
  • αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση

Ζεσταίνουμε το λάδι και τηγανίζουμε τα χοιρινά φιλέτα. Βγάζουμε τα τηγανισμένα φιλέτα από το τηγάνι και συνεχίζουμε σοτάροντας μαζί το κρεμμύδι, το σκόρδο, το φασκόμηλο, το ψωμί και τα βερίκοκα. Τα ανακατεύουμε καλά και τα αλατοπιπερώνουμε.
Ανοίγουμε την ζύμη και την κόβουμε σε τέσσερα μεγάλα τετράγωνα. Βάζουμε στο κάθε τετράγωνο ένα φιλέτο και μέρος από το μείγμα με τα βερίκοκα. Βρέχουμε με νερό τις άκρες της σφολιάτας και τη διπλώνουμε να κολλήσει. Αλείφουμε τα τετράγωνα από πάνω με αυγό και τα ψήνουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20 με 25 λεπτά. 
Σερβίρονται με πουρέ και λαχανικά.



Ζυμαροσπανακόπιτα
Υλικά
  • 800 gr σπανάκι, πλυμένο, κομμένο και στραγγισμένο καλά
  • 1/2 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1/2 ματσάκι φρέσκο άνηθο
  • 1 φλιτζάνι κασέρι ή κεφαλοτύρι τριμμένο
  • 2 φλιτζάνια φέτα τριμμένη
  • 1 και 1/2 φλιτζάνι γάλα
  • 3 και 1/2 φλιτζάνια φαρίνα
  • αλάτι - πιπέρι - λάδι
Εκτέλεση

Σοτάρουμε το σπανάκι και τα κρεμμυδάκια σε λίγο λάδι και τ' αφήνουμε να κρυώσουν. 
Σε μια λεκάνη βάζουμε όλα τα υλικά μαζί και τη φαρίνα και τα ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μαλακή ζύμη. Τα βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα. Το λαδώνουμε με πινέλο και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου